3 feb. 2014

CURCAN UMPLUT LA CUPTOR cu dedicatie pentru Georgiana Dragomir





Ingrediente:

  • un curcan de 3-4-5 kilograme
  • 1 pahar (150 ml.) de vin alb sec
  • 400 de grame de castane comestibile, cu tot cu coaja
  • 100 de grame de unt10 linguri de pesmet
  • 2 cepe
  • 5 fire de apio (tulpina de telina)
  • 2 linguri de coniac
  • 200 de ml. de supa de pasare
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura de sos worcester
  • cateva fire de rozmarin proaspat
  • dafin, boabe de piper si mustar
  • sare grunjoasa, piper macinat

Preparare:

     Curcanul intreg se curata bine . In cazul in care nu l-ati cumparat deja fara gat,  acesta trebuie indepartat din locul de insertie, pastrand insa pielea care  il acopera intacta, atasata de curcan.
Se alege o cratita destul de mare cat sa incapa in ea curcanul intreg, Se pune cate 1 lingura rasa de sare grujoasa pentru fiecare litru al oalei. Se toarna apa rece si se amesteca pana ce sarea se dizolva, se adauga frunze de dafin dupa gust, boabe de mustar si de piper. Curcanul se imerseaza in aceasta baie sarata, daca apa nu il acopera se completeaza ca sa fie acoperit Se da la frigider pentru cel putin 4 ore,timp in care se intoarce de cateva ori.
 
 
     Se pun castanele intr-o cratita, se acopera cu apa din belsug si se lasa sa fiarba in clocot timp de ora. Se scot din apa, se scurg bine si se curata de coaja si de pielita din interior.
     Una dintre cepe se taie marunt, la fel tulpinile de telina. Se topeste untul intr-o cratita si se adauga ceapa si telina, calindu-se la foc mic pana se inmoaie. Cand legumele s-au inmuiat, se trage cratita de pe foc si se asteapta sa se racoreasca, apoi se adauga castanele curatate.
      Se adauga pesmetul si coniacul, sare si piper dupa gust si se framanta compozitia, adaugandu-se atata supa de pasare (cate o lingura) cat sa fie umplutura umeda, dar nu pastoasa.
     
 
 
Se scoate curcanul din saramura si se scurge bine, apoi se zvanta prin tamponare cu servete de bucatarie. Se pipereaza cavitatea din interiorul curcanului (de sare nu mai e nevoie deloc, curcanul isi va fi tras suficienta sare din saramura).
     In cavitatea gatului se indeasa jumatate din umplutura.
     Se trage pielea gatului catre spate, acoperind umplutura si se fixeaza cu scobitori.
    Restul de umplutura se introduce in cavitatea curcanului si se indeasa deasupra ei ceapa care a ramas, intreaga dar bine curatata. Se condimenteaza curcanul cu piper proaspat macinat, aripile se fixeaza langa trunchi cu betisoare de rozmarin, se mai adauga cateva fire de rozmarin si se aseaza curcanul astfel pregatit in tava.
 
     In tava se toarna vinul alb si se acopera bine cu folie de aluminiu. Se coace acoperit, in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 2 – 2,1/2 ore, pana cand carnea curcanului este bine patrunsa si la introducerea unei scobitori in piept sau partea cea mai groasa a pulpei, se elibereaza sucuri clare, fara urme de sange. In acest moment se indeparteaza folia de aluminiu, se stropeste curcanul cu sosul format in tava si se mai da la cuptor aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste frumos. Se scoate curcanul din tava pe platou si se acopera lejer cu folie de aluminiu.
     Tava se pune foc, se toarna otetul balsamic si supa de pasare si se da in clocot, racaind pe fund ca sa se desprinde toate resturile lipicioase de la friptura. Se adauga 1 lingura de sos worcester si se strecoara sosul prin sita, servindu-se din sosiera, cald, impreuna cu friptura de curcan.
   Informatii utile:

Nu umple curcanul pana la refuz

Baga umplutura in curcan cu doar cateva minute inainte de a-l baga la cuptor si nu il umple pana la refuz.
Este important sa lasi suficient loc aromelor sa se degaje si apoi sa patrunda in carnea de curcan. Specialistii recomanda umplutura din legume aromate - telina, ceapa, usturoi etc. - pentru mai multa savoare. Pune ierburi aromatice sub pielea curcanului, pentru a raspandi aromele in toata carnea.
 

Pune supa de pui in tava

Pregateste niste supa de pui si adaug-o in tava in care urmeaza sa pui curcanul la cuptor, in loc de apa. Odata ce ajunge la gradul de fierbere, supa va emana vapori aromati si parfumati care vor patrunde in carne si ii vor da un gust savuros

Unge curcanul cu unt sau ulei

Daca vrei ca pielea sa devina crocanta sau aurie, unge bine curcanul cu ulei sau adauga bucatele de unt pe sub piele, inainte de a-l baga la cuptor. Nu uita sa freci bine pielea curcanului cu sare si piper

Lasa curcanul sa se "odihneasca" 30 de minute dupa ce il scoti din cuptor

Acopera curcanul abia scos din cuptor cu folie de aluminiu si lasa-l sa se "odihneasca" jumatate de ora. Permite aromelor sa se distribuie uniform in tot curcanul si carnii sa se fragezeasca.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

eXTReMe Tracker