11 feb. 2009

GULAS


RETETA 1
Timp de preparare:
2 ore (complexitate redusa)
Ingrediente:
carne de porc (500 g),
ceapa 4 buc.
untura (500 g)
boia (1 lingurita)
rosii (3)
catei de usturoi (1)
chimen
morcov
patrunjel
sare
piper
cartofi (1 kg)
smantina (100 g)
zahar
apa (1 l)
Mod de preparare:
Se topeste untura intr-un vas mare se pune carnea taiata in bucatele, si se l-asa sa se aureasca. Dupa ce au prins o usoara crusta, bucatelele de carne se scot si se tin la cald. In untura ramasa se pune ceapa taiata pestisori. Dupa ce s-a aurit se adauga usturoiul, morcovul (dat prin razatoarea mare), rosiile taiate in felii si bucatile de carne. Se adauga boiaua, chimenul, sarea, piperul, zaharul si se toarna atita apa cit sa acopere mincarea. Cratita va fi lasata la foc mic sa clocoteasca incet. Cind carnea este aproape fiarta se mai toarna o cana cu apa calda si se adauga cartofii taiati in sferturi.
Mod de servire:
Se adauga smintina si patrunjel verde.
RETETA 2
Timp de preparare:
2 ore (complexitate redusa)
Ingrediente:
1-2 cepe,
3-4 morcovi,
1 ardei gras,
2 rosii,
6oo g carne (preferabil de vita),
4oo g cartofi,
1 ou,
faina,
piper,
sare,
1 lingurita cu virf Vegeta,
7 g chimion,
patrunjel verde,
putin ulei.
Mod de preparare:
Se taie marunt ceapa, ardeiul si rosiile si se calesc in ulei (daca aveti un ceaun este si mai gustos). Se adauga carnea taiata cubulete, se calesc 3-4 minute impreuna, dupa care se pun 4-5 l apa, piper, sare si Vegeta, se lasa sa fiarba pina cind carnea este fiarta mai mult de jumatate. Chimionul se pune intr-un tifon legat cu ata si se pune in mincare. Se pun morcovii taiati feliute rotunde si cartofii taiati cubulete. Intre timp, se fac galuste din ou si faina si cind toate sunt fierte se pun galustele taiate cu lingurita, in compozitie. La sfirsit se adauga patrunjelul taiat marunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

eXTReMe Tracker