1.Pentru a verifica daca este proaspata, carnea se apasa cu degetul. Daca adincitura care s-a format, revine repede la loc, carnea este proaspata. Carnea proaspata ramine aproape uscata in locul in care este taiata. Mirosul greu al carnii se simte bine daca se incalzeste un cutit sau o furculita si se impunge carnea. Cind nu este proaspata carnea, cutitul sau furculita vor capata un miros neplacut.
2.In cazul cind carnea are un miros neplacut se vor adauga la fiert 1-2 bucatele de mangal care vor absorbi mirosul. Se mai poate proceda si astfel: se taie carnea bucati, se spala bine cu apa rece, se pune in cratita cu mangal si se toarna deasupra apa rece. Dupa 2-3 ore se scoate mangalul, iar carnea se fierbe in aceeasi apa.
3. Pentru ca rasolul de carne sa fie zemos si prin urmare gustos trebuie respectate anumite conditii: se va lua de preferinta o bucata mare de carne grasa (partea de jos din spate). Carnea se pune in apa care clocoteste atit cit sa acopere carnea. Se lasa la foc iute pina incepe sa fiarba, apoi focul se micsoreaza, lasind carnea sa fiarba in clocote mici pina cind este gata.
4.Friptura de vaca capata un gust picant, daca, inainte cu citeva ore de a o prepara, se unge carnea cu mustar. Apoi se frige inabusit.
5. Snitelele pane si snitelele natur sint mai fragede daca, inainte cu 1-2 ore de a le praji, se ung cu otet amestecat cu ulei.
6. Carnea nu se va sara cu mult timp inainte de a o gati ca sa nu lase zeama, deoarece pierzind sucul gustul devine fad si se reduc din proprietatile nutritive.
7.Pielita de pe ficat se scoate usor, daca se cufunda ficatul un minut in apa fierbinte.
8. Ficatul devine foarte gustos daca inainte de a fi prajit se tine 2-3 ore in lapte. Ficatul nu se sareaza inainte de a-l praji, altfel se intareste.
9.Pentru a afla daca pestele este proaspat, se pune intr-un lighean cu apa. Pestele proaspat cade la fund. Pestele proaspat, de curind pescuit, are solzii netezi, luciosi si strins lipiti de corp, ochii bulbucati si limpezi, branhiile de culoare rosie aprinsa, iar burta nu este umflata.
10. Pestele pierde mirosul de mil daca este spalat intr-o saramura tare, rece, sau cu 1 ora inainte de a se pune la fiert se tine in apa cu otet (2 linguri de otet la 1 litru de apa).
11. Pestele prajit este deosebit de gustos daca se tine 5-10 minute in lapte, apoi se da prin faina si se prajeste in ulei foarte incins. - Pentru ca pestele sa nu se farimiteze la prajit, se recomanda sa se sareze cu 10-15 minute inainte de a-l praji.
12. Pentru ca pestele sau carnea sa se rumeneasca bine, inainte de a se pune la prajit, trebuie zvintate cu un servet.
13.Zeama in care se fierbe pestele trebuie sa clocoteasca incet.
14. Daca, din neatentie, spuma de la supa s-a lasat la fund, se va turna in supa un pahar de apa rece, spuma se va ridica la suprafata si se va putea inlatura. Atentie insa: supa nu va deveni complet limpede.
În aceasta epoca a fast-foodului, a preparatelor nesanatoase si impersonale, produse în serie,acest blog este o pledoarie pentru întoarcerea la vremurile mai bune, în care masa era un mic eveniment social al familiei, iar gospodina punea în farfuria celor dragi ceva din sufletul ei.
12 feb. 2009
Sfaturi utile in bucatarie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu