2 feb. 2009

Baklava


Ingrediente:Pentru sirop:5 pahare zahăr3,5 pahare apăsucul de la o jumătate de lămâiePentru aluat:4 pahare făină1 pahar lapte călduţ1 pachet praf de copt100g unt topit1 ouPentru umplutură:250g miez nucă fărâmiţatSe mai foloseşte:3 pachete amidon (în total 500g)150g unt topit fierbinte

Prepararea:

1. Ingredientele pentru aluat se amestecă până ce se obţine un aluat moale şi se lasă acoperit pentru circa 15-20 minute. După ce a dospit aluatul se împarte în trei bucăţi egale. Aceste trei bucăţi la rândul lor sunt împărţite în 16-18 bucăţi de aluat de mărimea şi forma unei nuci. Aceste bucăţi vor fi întinse cu ajutorul unui făcăleţ până ce ajung de mărimea unei farfurii după care se aşează una peste alta nu înainte de a pune între ele amidon din belşug. Nu puneţi amidon pe ultima foaie de deasupra. Astfel veţi obţine 3 serii de câte 16-18 foi întinse la mărimea unei farfurii.

2. Ungeţi cu ulei o tavă rotundă de cuptor. Luaţi fiecare serie de foi şi o întindeţi cu făcăleţul până ce obţineţi o foaie de mărimea tăvii. Aşezaţi prima serie în tavă şi puneţi jumătate din miezul de nucă deasupra. Întindeţi şi a doua grupă de foi şi procedaţi la fel: aşezaţi-le în tavă şi puneţi miez de nucă deasupra după care acoperiţi cu ultima serie de foi întinsă de asemenea de mărimea tăvii.

3. Siropul se obţine fierbând toate ingredientele la un loc până ce obţineţi un amestec mai gros dar care să îşi păstreze forma lichidă.

4. Tăiaţi cu un cuţit ascuţit foile din tavă în formă de romb. Turnaţi deasupra 150 gr unt topit fierbinte astfel încât să pătrundă în tot aluatul. Introduce-ţi tava în un cuptor încălzit în prealabil la 200C şi coaceţi bine. Atunci când este gata scoateţi baklava-ua din cuptor şi lăsaţi-o să se răcească. După ce s-a răcit bine turnaţi siropul călduţ peste el.

Pentru un gust deosebit se va servi după aproximativ 4-5 ore.Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

eXTReMe Tracker