7 feb. 2009

FRIGARUI DE BERBECUT


În Dobrogea, berbecul si cu doamna sa, oaia, împãrtesc fãrã concurentã: o singurã varã dealurile sterpe ale Casimcei ar metamorfoza orice vacã-ntr-o mâtã costelivã si orice cal în mãgar însetat.
I. Numai din carne:
• 2 ardei grasi
• 2 cepe
• 4 rosii tari
• sare, piper, cimbru, usturoi
• 1 pãhãrel de unt topit (sau de seu de rinichi)
• 1 kg carne, de pe unde o fi, si grasã si slabã
Mod de preparare:
Carnea se taie în bucãtele subtiri de-un deget, rotunde cât o prunã
mare, si se freacã cu piper, usturoi, cimbru
Rosiile se taie felii groase de 1 deget, ardeii în pãtrate de 2-3 cm
lãtime, ceapa se desface în foi
tepusa se însirã asa:
• 1 felie rosie, 1 ardei, 2 foi ceapã, carne slabã, carne grasã, rosie, ardei, ceapa etc.
• Se încheie tot cu legume
• Se unge frigãruia cu unt topit
• Se unge si grãtarul, bine încins, cu unt
• Se aseazã frigãruile la pârjolul jarului
• Când s-au rumenit un pic pe o parte, se si întorc, ca sã se strângã si sã
rãmânã ce-i bun în ele
• Se mai ung cu puþin unt si se lasã sã se coacã la jar potolit, pe toate
pãrtile
• La urmã se sãreazã
Mod de servire:
Sunt bune cu paine sau mamaliga caldã si mujdei si un vin rosu de Istria
Din mãruntaie:
• Rinichi, ficat, carne grasã de la coadã si gât
• La fel ca mai sus, dar însiruirea iese asa: legume, carne, ceapã, rinichi,
ceapã, ficat, ceapã, carne, legume etc.
• Se tine frigãruia mai putin pe foc mic, cã sunt fragede toate

Un comentariu:

  1. Si cum frigaruile sunt printre preferatele mele, acum cu Pastele sper sa reusesc sa-mi fac si eu frigarui de miel dupa reteta ta, frumos, felicitari.

    RăspundețiȘtergere

eXTReMe Tracker