În aceasta epoca a fast-foodului, a preparatelor nesanatoase si impersonale, produse în serie,acest blog este o pledoarie pentru întoarcerea la vremurile mai bune, în care masa era un mic eveniment social al familiei, iar gospodina punea în farfuria celor dragi ceva din sufletul ei.
16 feb. 2009
Zacusca de vinete
Ingrediente:
8 kg de vinete
2 kg ceapa
1 kg ardei capia
2 kg ardei gras
2 kg gogosari
3 kg rosii
1 l ulei
enibahar
piper
boabe
foi de dafin
sare
Mod de preparare:
Se coc vinetele, gogosarii si ardeii, se curata si se dau prin masina de tocat; Se curata ceapa, se spala, se da prin masina de tocat si se pune la calit; Se spala rosiile, se curata de pielita si se toaca; Se pun vinetele, ardeii, rosiile si ceapa, intr-o cratita suficient de mare, se toarna uleiul si se lasa pe foc potrivit; Se adauga mirodeniile si sarea in functie de gust si se lasa pe foc amestecand din cand in cand; Dupa ce legumele au fiert, se pune la cuptor si se lasa sa scada; Se pune in borcane cat este calda, iar borcanele se vor pune apoi intr-o tava de cuptor, in cuptorul incins dar cu focul stins. Se lasa borcanele in cuptor pana prind putina coaja deasupra, se scot si se inchid.
Sugestii:
Daca vreti sa obtineti o zacusca mai dietetica renuntati la ceapa si in acest caz, reduceti si cantitatea de ulei
Daca vreti sa fiti siguri ca nu o sa aveti probleme cu zacusca timp indelungat puteti sa adaugati cam 1/4 aspirina la un borcan de 400 g
Zacusca de vinete va avea un gust si mai bun, daca se adauga si 3-4 morcovi rasi prin razatoarea mica