10 feb. 2009

BALMOS(mamaliga mai fina,cu gust dulce sarat acrisor)

Balmoşul e lucru greu şi nici prea uşor de făcut nu e, dacă mă gândesc că trebuie unt şi
smântână, mălai şi lapte covăsit (prins) şi pe lângă asta timp.
Ingrediente:
150 g unt
2 litri smântână
1 linguriţă sare
1 kg mălai
1,5 litri lapte acru
Mod de preparare:
Intâi se pune untul în ceaun să se topească la foc mic,apoi se adaugă smântână şi sarea, la fiert, amestecânduse des şi conştiincios.Când astea sau încins se adaugă mălaiul .Se amestecă şi se tot amestecă şi iar se amestecă, până răzbeşte la suprafaţă untul. Acum se mai lasă vreo trei minute pe foc iute, să prindă coajă (la cuptor e şi mai bine, că prinde crustă şi sus şi jos).Dacă sa rumenit şi nu se poate să nu se fi făcut roşu frumos ca un miez de lemn de salcâm, balmoşul e de pus cu ceaun cu tot pe fundul de lemn in mijlocul mesei, lângă blidul adânc şi larg cu lapte acru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

eXTReMe Tracker