Reteta 1
Ingrediente :
1 kg carne de vita,
2 linguri ulei,
2 cepe,
1 morcov,
3 catei usturoi,
3 catei usturoi,
1-2 pahar vin alb
2-3 linguri smantana
1 foaie dafin,
cimbru,
piper,
sare
Mod de preparare:
Se spala carnea, se curata de pielita, se sterge si se leaga cu o sfoara, pentru a capata o forma de salam. Se pune intr-o cratita cu uleiul incins si se rumeneste pe toate partile. Se adauga smantana, cepele intregi, morcovul feliat, dafinul, piperul, usturoiul, putin cimbru si se toarna apa cat sa acopere carnea. Se pune sa fiarba la foc scazut cu cratita acoperita. Cand zeama a scazut si carnea a fiert bine, se scoate si se tine la cald. Cimbrul si dafinul se arunca, iar legumele se dau prin sita. Se adauga in sosul din cratita vinul si se lasa sa mai dea cateva clocote.
Se spala carnea, se curata de pielita, se sterge si se leaga cu o sfoara, pentru a capata o forma de salam. Se pune intr-o cratita cu uleiul incins si se rumeneste pe toate partile. Se adauga smantana, cepele intregi, morcovul feliat, dafinul, piperul, usturoiul, putin cimbru si se toarna apa cat sa acopere carnea. Se pune sa fiarba la foc scazut cu cratita acoperita. Cand zeama a scazut si carnea a fiert bine, se scoate si se tine la cald. Cimbrul si dafinul se arunca, iar legumele se dau prin sita. Se adauga in sosul din cratita vinul si se lasa sa mai dea cateva clocote.
Mod de servire:
Se scoate friptura pe un platou, scoate sfoara si se taie felii. Deasupra se toarna sosul.
Reteta 2
Ingrediente:
(pentru 4 portii):
(pentru 4 portii):
600g. carne macra de vita,
50 ml.vin alb sec,
1 ceapa potrivita,
200 ml.supa clara(in care a fiert carnea),
1 radacina de patrunjel,
1 telina mare,
250g. ciuperci(champignon),
1 lingura de faina,
20g. de unt,
1 lingura suc de lamaie,
ulei,
sare,
condimente-dupa gust,
verdeata proaspata
Mod de preparare:
1. Carnea macra de vita se fierbe bine , apoi se taie felii mici-1-2 felii de portie. Pentru prepararea sosului , se curata si se taie marunt ceapa si se inabusa in ulei, se stinge cu supa clara de vita, apoi se adauga radacina de patrunjel si telina , curatate si taiate fideluta , impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate felii. Se fierbe totul la foc mic , in vasul acoperit, timp de cca. 45 de minute. Apoi se adauga vinul alb sec ,sarea si se aduce din nou la fierbere.
Mod de preparare:
1. Carnea macra de vita se fierbe bine , apoi se taie felii mici-1-2 felii de portie. Pentru prepararea sosului , se curata si se taie marunt ceapa si se inabusa in ulei, se stinge cu supa clara de vita, apoi se adauga radacina de patrunjel si telina , curatate si taiate fideluta , impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate felii. Se fierbe totul la foc mic , in vasul acoperit, timp de cca. 45 de minute. Apoi se adauga vinul alb sec ,sarea si se aduce din nou la fierbere.
2. Se amesteca faina cu untul , se adauga in portii mici la sos , amestecand continuu si se mai fierbe cca. 10 minute. La sfarsit , se adauga sucul de lamaie , piperul macinat(rosu si alb).Se trece sosul prin sita, se mai da o data in clocot, apoim se adauga taiata marunt.
Mod de servire:
Carnea de vita cu sos de vin se poate servi cu orez sec, cu paste fainoase, fasole verde sau cu legume fierte in supa de vita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu