28 mar. 2009

Piept de pui cu rosii si mozzarella


Ingrediente:
4 bucati file din piept de pui, o mozarella , 3 rosii, oregano, ulei de masline, lamiie, sare,
piper, unt pentru prajit
Mod de preparare:
Se incinge untul intr-o tigaie cu capac, se aseaza feliile de piept de pui condimentate in prealabil cu sare, piper si suc de lamiie. Se intorc pe ambele parti pana sunt aproape gata.
Rosiile se taie felii se stropesc cu ulei de masline si se condimenteaza cu oregano. Se aseaza doua-trei felii de rosii pe fiecare gratar de pui si se acopera cu o felie de mozarella. Dupa ce se inmoaie mozarella puiul este gata.
Mod de servire:
Cu cartofi natur,sau falole verde

Vinete cu mozzarella



Ingrediente:
1 kg de rosii,
3 vinete,
1 bucata de mozzarella
sau 250 g de branza telemea mai moale,
3 ramurele de cimbru proaspat,
1 cl de supa de pasare (concentratde pasare fiert in apa),
ulei
sare,
piper.
Mod de preparare:
Spalati rosiile, taiati-le capacul de sus, apoi taiati-le si pe ele in rondele, pe toa-ta suprafata lor. Puneti sa se incinga in tigaie o lingura de untdelemn si caliti feliile de rosii in el, vreme de 5 minute. Sarati, piperati. Spalati vinetele (alegeti-le cat mai lunguiete) si taiati-le felii cam de un deget, pe lat. Incalziti cuptorul la maximum. Intr-un vas rezistent la foc, uns cu putin untdelemn, asterneti rosiile, rondea langa rodea. Peste ele, asezati vinetele, presarati cimbrul,sarati, piperati, stropiti-le din abundenta cu untdelemn si supa de pasare. Peste toate asezati mozzarella sau telemeaua, taiate felii subtiri. Bagati vasul la cuptor si lasati-l vreme de o ora si jumatate.
Mod de servire:
Fierbinte, cu putin cimbru presarat pe deasupra.

26 mar. 2009

Drob de miel


Timp de preparare: 1 h15 min
Ingrediente:
inima, ficatul si plaminii de la un miel,
1 ceapa,
1 morcov,
1 radacina de patrunjel,
3-4 oua,
4 legaturi cu ceapa verde,
marar verde,
patrunjel verde,
1 prapur,
1 felie piine,
sare,
piper,
ulei
Mod de preparare:
Se pune apa cu un praf de sare sa fiarba si cind clocoteste se pun maruntaiele de miel curatate,
spalate si se lasa sa fiarba cu o ceapa, 1 morcov, 1 patrunjel la foc mic. Cind sint gata se lasa
sa se raceasca si se toaca. Se amesteca carnea tocata cu ceapa verde tocata cu tot cu codite, cu marar si patrunjel verde tocate fin, cu sare, piper si cu ouale. Se spala bine prapurul. Se unge o tava cu ulei, se intinde pe peretii laterali pina sus, se toarna compozitia inauntru, se inveleste cu prapurele, se unge cu ulei deasupra si se introduce in cuptor sa se coaca.

22 mar. 2009

Demonstratie de arta culinara la Constanta,“Smart Cooking Seminar”


Pe 19 martie, maestrul bucatar de la “Cireasa de pe tort”, Horia Virlan, a sustinut o demonstratie de arta culinara la Constanta, in cadrul “Smart Cooking Seminar”, organizat de DAAS si Food & Bar Magazine.
In prezenta unui public numeros, format din presa locala si nationala, bucatari profesionisti si de ocazie, manageri din industria hoteliera, dar si telespectatori fideli ai emisiunii de la Prima TV, “Cireasa de pe tort”, Horia a sustinut patru demonstratii practice de arta culinara, prin intermediul carora au fost prezentate ultimele noutati si solutii privind prepararea alimentelor.
Pentru prima data in fata unei audiente atat de numeroase, Horia si-a captat spectatorii cu talentul bucatarului profesionist, dar si cu umorul inconfundabil, care l-a adus in randul celor mai apreciate vedete TV ale momentului. Demonstratia a fost impartita in patru sesiuni, incluzand prezentarea produselor gatite la temperatura joasa, in abur, aer uscat, precum si in sistem combi – uscat cu abur cald.
Pe Horia Virlan il puteti urmari in fiecare saptamana, de joi pana luni, de la ora 19:30, la “Cireasa de pe tort”, numai la Prima TV.

18 mar. 2009

Sos de branza


Ingrediente:
30 g unt, 30 g faina( 2linguri), 500 ml lapte, 100 g branza telemea rasa, parmezan sau orice branza preferati, sare, piper
Mod de preparare:
Untul se topeste int-un vas la foc domol. Cand s-a topit se adauga faina treptat, amestecand continuu 1 minut, fara sa se faca cocoloase. Se adauga un pahar de lapte, se amesteca pana ce continutul devine omogen. Se adauga treptat lapte, pana se termina, amestecand continuu. Se lasa la foc domol 10 minute. Se adauga treptat branza, fara sa ne oprim din a amesteca. Se adauga sare( atentie la branza sarata) si piper.

Salata cu sos de branza


nr portii 5
750 g cartofi
500 g rosii
500 g castraveti
100 g ceapa verde
250 g branza de vaci
100 g mustar
100 g ulei
15 g sare
1 g piper
Ingrediente:
Cartofi se curata de coaja , se spala se taie cubulete si se pun la fiert. Legumele se spala se curata si se taie cubulete. Se amesteca totul iar deasupra se toarna sosul din branza de vaci frecat cu ulei si mustar, sare si piper. Se pune salata verde.(reteta pentru sos o gasiti la sectiunea sosuri)

Crepes suzettes


Ingrediente:
500 g faina
300 ml lapte
4 oua
180 g zahar
100 g smantana
15 ml lichior cirese negre
150 g zahar vanilat
5 g sare
100 g unt
100 ml alcool dublu rafinat
Mod de preparare:
Se amesteca laptele cu faina si ouale, sare si se face compozitie de clatite care se prajesc in tigaie. Foile de clatite se umplu cu dulceata. Separat se face un sos din unt cu smantana, zahar, suc de fructe. Se servesc la masa clatitele cu zahar pudra deasupra , sosul si flambate cu alcool.

12 mar. 2009

Ciocolată din lapte praf


Ingrediente:
500 g zahăr pudră
100 ml ap
ă
100 g unt
250 g lapte praf
50-100 g cacao
10-20 ml suc de l
ămâie
1-2 plicuri zah
ăr vanilat
Mod de preparare:
Se cerne prin sit
ă laptele praf şi cacaua. Separat, se toarnă zahărul în apâ rece, amestecând ca să se dizolve. Se pune la foc, amestecând mereu. Când fierbe, se adaugă zeama de lămâie, pentru a nu se zaharisi. După ce s-a legat, siropul se ia de pe foc şi se adaugă untul. Indată ce acesta s-a topit, se adaugă laptele praf, cacaua şi zahărul vanilat, amestecând
bine p
ână se omogenizează. Se toarnă compoziţia într-o tavă plană şi se pune la rece. După ce s-a închegat, se porţionează cu un cuţit înmuiat în apă caldă.


11 mar. 2009

Organe de miel în aluat



O reteta recomandata de maestrul bucatar Horia Varlan de la emisiunea Cireasa de pe tort
Ingrediente:

0,75 kg organe de miel (ficat, rinichi, inima, plamâni),
2 legaturi de ceapa verde,
2 legaturi de usturoi verde,
2 legaturi de marar,
1 legatura
o jumatate de ceapa tocata,
250 g spanac proaspat,
10 boabe de coriandru,
3 oua,
4 linguri smântâna,
2 linguri unt,
sare,
piper
Mod de preparare:
500 g de aluat fraged se prepara din
300 g faina,
160 g unt si
1 ou,
un vârf de cutit de cimbru, de maghiran
un praf de sare.
Tocati organele si amestecati-le cu ceapa, usturoiul, verdeata si spanacul tocate, cu smântâna si ouale batute.
Condimentati cu sare si piper. Ungeti o forma de chec cu putin unt si întindeti aluatul într-o foaie, apoi asezati-l în forma în asa fel încât sa ramâna afara margini care sa poata acoperi compozitia pe care o turnati înauntru. Ungeti totul cu ou batut si coaceti la cuptor timp de 45-50 de minute.

9 mar. 2009

Omletă cu spanac sau cu ştevie


Ingrediente:
200 g spanac (ştevie)
10 g unt
2 ouă ,
sare
Mod de preparare:
Spanacul (ştevia) se curăţă, se spală şi se toacă mare, după care se pune în apă clocotită şi sărată. Se fierbe, apoi se scurge bine. Se pune unt, se încălzeşte din nou şi se adaugă ouăle bătute, după care se pune la foc potrivit, până când se încheagă

6 mar. 2009

Pastrav cu piper verde


Ingrediente:

cantitatea rezultata de produs finit :

nr.bucati/portii : 10

cantitate portie200/200 G

3.500g pastrav

650g unt

150g piper verde

150g ulei de masline

800g lamai

200g faina

50g boia

250g sare

Mod de preparare:
Pastravii se freaca cu sare si se lasa 30 minute. Intr-un bol se sfarma piperul verde boabe. Se adauga untul topit, sucul de lamaie si uleiul. Se pune sosul intr-o tava si se misca tava ca sa fie bine acoperita. Se dau pastravii prin faina si apoi se dau prin sosul din tava, sa fie bine acoperiti. Se mai presara putina boia deasupra. Se pun in tava 50 ml apa. Se dau la cuptor 20 minute la 190C, timp in care se stropeste de 4 ori cu sosul din tava. Se lasa 10 minute la 240C. Se serveste cu cartofi natur,brocoli sau diferite legume cu usturoi

Caracteristici produs finit: (proprietati organoleptice):
Miros: peste
Gust: iute
Apect: peste cu legume
Consistenta: moale
Mod de prezentare: pestele,garnitura alaturi si deasupra sos de piper verde
Valoare nutritiva:150k/portie

Supa de ceapa cu crutoane


Ingrediente:
cantitatea rezultata de produs finit :
nr.bucati/portii:10
cantitate portie:200/40 G
1500g ceapa
150g unt
50g ulei de masline
30g vegeta
150g cascaval
paine prajita
boia ardei dulce
sare
Mod de preparare:
Ceapa se spala si se taie solzisori. Se inabusa in ulei si jumatate din cantitatea de unt cu adaos de apa. Se adauga boiaua de ardei, sarea, piperul si vegeta. Se fierbe 40 de minute. Supa se pune in cesti sau in boluri cu cascavalul ras deasupra si se baga la cuptor sa prinda crusta.
Mod de servire: Se serveste cu crutoane
Caracteristici produs finit:
Miros: ceapa calita
Gust: dulceag
Aspect: cremos cu crutoane de paine
Consistenta: lichid
Mod de prezentare: bol cu verdeata deasupra si parmezan
Valoare nutritiva: 423K

Supa de linte cu bacon afumat


Ingrediente:

cantitatea rezultata de produs finit :2.750 / 0.250

nr.bucati/portii : 10

cantitate portie 275/25 G

400g linte

150g morcov

150g telina

100g pastarnac

350g bacon afumat

150g pasta de tomate

150g ceapa

100g ulei

100g verdeata

20g sare

20g vegeta

Mod de preparare:

Se pune la fiert apa intr-o cratita, se adauga lintea si se fierbe conform instructiunilor dupa pachet, in functie de culoarea lintei. Se taie legumele si se pun la fiert impreuna cu lintea si sarea cand aceasta mai are 15 min. de fiert.

Se stinge pasta de tomate cu apa si se toarna acest amestec in supa cu legume.
Se taie baconul si se prajeste in tigaie pana devine crocant. Se condimenteaza supa cu vegeta si se presara baconul si verdeata.

Caracteristici produs finit:

Miros: de afumatura

Gust: acrisor

Consistenta: lichida

Mod de prezentare: la bol cu cubulete de bacon

Valoare nutritiva: 150k/portie


2 mar. 2009

Supa plugarului


Ingrediente:
350 g costita afumata,
1 ceapa mare,
2 catei de usturoi,
500 g varza alba,
375 g cartofi,
2,5 l apa fiarta cu concentrat de supa de vita,
1 felie de dovleac,
250 g rosii proaspete sau rosii cojite (conserva),
100 g fidea,
4 linguri de bulion,
sare,
piper macinat,
3 fire de patrunjel,
50 g telemea.
Mod de preparare:
Se taie costita in feliute. Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt. Se curata varza si setaie fasii cam de 1 cm. Se curata cartofii de coaja si se taie in sferturi. Se scoate miezul de dovleac de pe coaja si se taie ca si cartofii. Se prajeste costita intr-o cratita mare, pana ce devine crocanta. Se pune varza si se lasa sa se caleasca pana ce devine sticloasa. Se adauga ceapa si usturoiul, cartofii, dovleacul, se lasa si ei sa se caleasca putin.Cand legumele sunt inmuiate, se toarna supa din concentrat de vita si se lasa sa fiarba la un loc cu legumele, fara capac, vreme de 15 minute. Separat, se oparesc rosiile, se curata de pielite si de seminte si se taie marunt. Se pune fideaua in supa si se lasa sa fiarba cam 10 minute. Se pun rosiile taiate si bulionul, si se lasa sa dea un clocot. Se gusta supa de sare si de piper, se presara patrunjel tocat si branza rasa. Se mananca cu paine prajita si frecata cu usturoi.

Supa de rosii


Ingrediente:
Carne cu mult os de pui(cca 300 g)
de vaca sau vitel
morcov
patrunjel
ceapa(cca 250 g)
1/2l suc de rosii
40 gorez
patrunjel
telina
sare
Mod de preparare:
Supa de rosii se prepara in mai multe feluri.Carnea taiata in bucati se pune in 2 l apa rece cu o lingurita rasa de sare si se lasa sa fiarba la foc mic,circa o ora, daca este carne de vitel sau de vaca si apoi se adauga zarzavatul taiat in sferturi si ceapa.Daca este carne de pui, zarzavatul se adauga imediat, dupa ce a dat apain clocot.Cind toate sint fierte, se scoate tot zarzavatul , sau numai o parte, se pune sucul de rosii si orezul si se amesteca bine ca sa nu se lipeasca de fundul oalei.Se fierbe inca 30 minute ca sa se moaie si orezul.Dacasupa este prea deasa, se completeaza lichidul cu apa sau suc de rosii, ca sa rezulte cca 2 l de supa, se sareaza dupa gust, sau se pune o lingurita de vegeta.Pentru aroma, se pun frunze de patrunjel si o mica frunza de telina, tocate.Daca nu a fost carnea grasa, se pun citeva bucatele de unt sau o lingura cu untdelemn, dupa ce supa s-a luat de pe foc.Se serveste ca atare, sau se drege cu 2 galbenusuri batute bine cu 2 linguri de apa rece sau cu un galbenus si 100 ml smantana sau iaurt.

Friganele


Timp de preparare: 7 min
Ingrediente:
4 felii de piine
2 oua
2 cani de lapte
50 gr unt
Mod de preparare:
Se pune intr-un castron laptele si in alt castron se pun ouale batute. Feliile de paine se inmoaie
in lapte, se dau prin oul batut si se pun intr-o tigaie cu untul la prajit, pana se rumenesc.
Mod de servire:
Simple sau cu sirop de artar

Clatite cu ciuperci si pui


Ingrediente:
1 ceapa
1 lingura unt
1 cutie conserva ciuperci
1 piept de pui fiert
1 pahar de vin alb sec
1 legatura marar
7 oua
200 gr. smantana
cascaval
piper
sare
Mod de preparare:
Se fac clatite din 4 oua, lapte si faina. Umplutura se prepara astfel: se caleste ceapa taiata
marunt cu untul timp de 5 minute. Se adauga ciupercile taiate marunt,pieptul de pui taiat tot marunt, vinul, un virf de cutit de piper, o lingurita sare si se lasa sa fiarba la foc mic, pana scade zeama de tot. Se fierb 2 oua, albusul se taie marunt si se adauga la compozitie, iar galbenusul se paseaza. Dupa ce compozitia s-a racit un pic, se adauga smantana, mararul taiat marunt,amestecindu-se bine. Cu aceasta umplutura se umplu foile de clatite.

Mamaliga cu carnati de casa si branza


Timp de preparare: 50 min
Ingrediente:
500 g. carnati afumati, 300 g branza de burduf, malai, 2 oua, 100 g. smantana, ulei, sare
Mod de preparare:
Se face o mamaliga potrivita din malai, apa si sare. Carnatii se taie felii si se prajesc intr o
forma unsa cu grasime, pana se rumenesc, dupa care se taie in felii groase. Se pune jumatate
din mamaliguta pe fundul tavii, deasupra se pun carnatii si branza, apoi restul de mamaliguta
si se acopera din nou cu branza si carnaciori. Se pune la cuptorul incins 15 min, dupa care se
toarna ouale batute cu smanatana si se mai lasa 5 minute.

Branza topita de casa


Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
2 l lapte fierbinte , 1,4 kg branza de vaci , 1 margarina , 3 oua , 3 lingurite rase cu sare , 1
lingurita bicarbonat .
Mod de preparare:
Se amesteca bine laptele fierbinte cu brînza , apoi se strecoara bine printr-un tifon . Se adauga
margarina topita (dar nu calda) , ouale , bicarbonatul si sarea .
Se pune pe aragaz si se amesteca pîna devine lucioasa . Cînd este gata se pune într-o forma (de
care doriti) Cine doreste poate adauga chimion macinat sau boia.

1 mar. 2009

Ciorba de cartofi


Ingrediente:
500-600 g cartofi
morcov
patrunjel
telina
o ceapa de marime mijlocie
3 linguri de untdelemn
bors
zeama de castraveti
suc de rosii
leustean
tarhon
patrunjel
telina
Mod de preparare:
Zarzavatul si ceapa , rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu untdelemnul, apoi totul se stinge cu 2 l de apa fierbinte.Cind zarzavatul este fiert, se adauga cartofii curatati si taiati in cubulete si o lingurita rasa de sare.Se fierb 15 - 20 minute, pana cind se inmoaie, fara sa se zdrobeasca, apoi ciorba se sareaza si se acreste dupa gust.Vara, se pun odata cu cartofii, un ardei si o rosie, taiate in felii.Pentru aroma, se adauga cite putin din fiecare frunza de verdeata.Tarhonul da un gust foarte bun.Se serveste ca atare sau dreasa cu galbenus sau cu smantana sau iaurt.
eXTReMe Tracker