26 feb. 2009

Ciorba ruseasca


Ingrediente:
500 g de carne se iau
300 g sfecla rosie,
200 g varza proaspata,
200 g zarzavat(morcov si patrunjel),
1ceapa,
3-4 cartofi,
2 linguri bulion de rosii sau
100 g rosii proaspete,
2 1/2 litri apa,
1 lingura otet si
1lingura zahar
Mod de preparare:
Se prepara o supa de carne. Se taie pai sfecla rosie, morcovi, patrunjel si ceapa si se pun intr-o oala. Se adauga rosii proaspete sau bulion,otet, zahar si putina supa de carne grasa. Se pune capacul si se lasa sa fiarba inabusit. Legumele trebuie amestecate ca sa nu se prinda de fund, adaugand, daca este nevoie, cite putina supa de carne sau apa. Peste 15-20 minute se pune varza tocata marunt, se amesteca totul si se lasa inca 20 minute sa fiarba inabusit. Apoi legumele se sting cu supa de carne pregatita, se pune piper, foi de dafin, sare, se adauga dupa gust putin otet si se fierb pina cind sint complet gata. In timpul fiertului se adauga cartofi intregi sau taiati in lungime. Se taie rosii proaspete in feliute si se pun in ciorba cu 5-10 minute inainte de a fi gata.(Se poate pune, in afara de carne, sunca fiarta, crenvursti, cirnati.) Cand se serveste la masa, ciorba se drege cu smantina. Pentru a da culoare ciorbei, se poate prepara zeama de sfecla rosie. In acest scop se taie felii o sfecla rosie, se adauga 1 pahar de supa de carne fierbinte, o lingurita de otet si se pune pentru 10-15 minute la foc mic pina da un clocot. Dupa aceea, zeama se strecoara si se toarna in ciorba inainte de a se servi la masa.

Pirjoale


Ingrediente:
500 g de carne
2 felii paine alba
1/2 pahar pesmet
5-6 lingurite supa sau apa
2 linguri untura
2 oua, verdeata
2-3 catei de usturoi
1 ceapa
sare
piper
Mod de preparare:
Cea mai buna carne pentru parjoale sunt antricoatele, desi sunt bune si celelalte parti (in afara de cele pentru supa). Painea alba pentru parjoale trebuie sa fie veche. Apa este necesara pentru ca parjoalele sa fie mustoase. Parjoalele sint mai gustoase daca apa se inlocuieste cu lapte sau cu supa de carne. Tocatura se prepara astfel: se curata carnea de pielite, se taie bucatele si se trece de doua ori prin masina de tocat,impreuna cu miez de piine alba rece inmuiat in apa sau in lapte si stors. Se adauga 5-6 lingurite de apa rece sau supa de carne, ceapa tocata marunt si prajita in untura verdeata taiata marunt, oua, sare, piper si usturoi pisat. Se bate bine compozitia cu o lingura de lemn pana se obtine o pasta uniforma. Se formeaza cu mana pirjoale in forma lunguiata, se dau prin pesmet si se prajesc in grasime bine incinsa, la foc potrivit. Parjoalele se prajesc numai cu putin timp inainte de a le servi la masa.

Crema sabaglione


Durata30 min
Ingrediente:
6 oua,
250 gr. zahar
1 pahar rom
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri. Se pun galbenusurile cu zaharul si romul intr-o cratita pe foc potrivit. Se amesteca incontinuu cu o lingura de lemn pina se ingroasa crema. Atunci se retrage de pe foc crema se se adauga cele 6 albusuri batute spuma. Se amesteca repede.Mod de servireSe serveste in cupe

Paste cu rosii si busuioc


Ingrediente:
pentru 4 portii:
4 rosii,
2 catei de usturoi
1 cana busuioc proaspat
1/4 cana ulei de masline
sare
piper
aprox 300 g paste
Mod de preparare:
Fierbeti pastele in acord cu instructiunile de pe ambalaj. In timp ce pastele fierb, taiati marunt rosiile si usturoiul, tocati busuiocul. Puneti aceste ingrediente intr-un castron, adaugati ulei de masline, sare si piper dupa gust si amestecati-le bine. Cand pastele sunt gata, scurgeti apa si amestecati-le cu jumatate din sos. Adaugati restul de sos si presarati cu parmezan ras. Inainte de a servi, ornati cu frunze de busuioc.

23 feb. 2009

Papanasi cu mere


Ingrediente:
500 g de faina,
2 pahare lapte sau apa,
2 oua,
2 linguri unt,
1 lingura zahar,
1/2 lingurita sare,
25 g drojdie,
3-4 mere
Mod de preparare:
Se desface drojdia in lapte sau apa calda, se adauga unt, oua, zahar, sare si batand bine se toarna treptat faina; dupa aceea vasul cu aluat se acopera cu un servet si se pune la loc cald sa creasca. Se curata merele de coaja si la mijloc si se taie felii subtiri(sau se dau prin razatoare). Cind aluatul a crescut se amesteca cu merele. Aluatul se ia imediat cu lingura udata in apa si se prajesc papanasii in tigaie, in ulei incins.
Se serveste cu smantana dulce si dulceata(de mere).

Clãtite umplute cu carne si spanac


Ingrediente:
150 g carne tocata
1/2 kg spanac,
100 g brinza telemea,
100-200 ml brinza telemea,
100-200 ml smintina,
1 ou,
50 g parmezan sau cascaval ras,
150ml suc de rosii,
50 g unt.
Mod de preparare:
Spanacul fiert, trecut prin masina de tocat impreuna cu carnea, se amesteca cu brinza rasa , smintina, oul intreg, un virf de cutit cu piper sau marar si cu patrunjel.Cu aceasta compozitie se vor umple clatitele, impachetindu-le ca sarmalele si asezindu-le intr-un vas rezistent la foc; se stropesc cu sucul de rosii si se presara cu cascavalul.
Clatitele se prepara astfel:la a compozitia mentionata la inceput,,se adauga faina si se freaca cu dosul lingurei pe marginea olitei, pina cind compozitia nu mai are cocoloase.Se dilueaza apoi, cu laptele rece, sau cu jumatate din cantitatea de lapte si jumatate din cantitate de sifon sau numai cu sifon; se adauga cite putin la inceput si amestecind de fiecare data, pina cind se omogenizeaza compozitia.Albusurile se abt spuma si apoi se desarta in compozitie, amestecind putin cu un polonic, cu care se va lucra pina la sfirsit.Romul va face sa ramina compozitia spumoasa, pina cind se termina de copt.Clatitele se coc in tigaie obisnuita, sau in tigaie de teflon.Intr-o canita se pun 2-3 linguri cu untdelemn, in care se tine o pensula, dar nu pe soba.Tigaia se infierbinta goala, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subtire peste flacara, sub tigaie).Apoi tigaia se ridica si se unge repede cu pensula pe toata suprafata si se mai pune o secunda pe foc; in acel moment, se ia din compozitie cu polonicul cca 50 ml (pentru tigaie mijlocie) cu mina dreapta si cu mina stinga se ridica tigaia. Se toarna compozitia in tigaie, acoperind-o cu un strat subtire (inclinind-o printr-o miscare de rotire, ca sa curga compozitia pe toata suprafata ei). Daca nu s-a acoperit bine, se ia inca putina compozitie si se completeaza golurile.Compozitia va fi mai densa dar nu se mai subtiaza.Tigaia se asaza pe foc, lasind-o pina se incheaga bine compozitia si se rumeneste pe margini; se trece, apoi, cu cutitul pe sub clatita, de jur imprejur, (sau cu lopatica de lemn, la tigaia din teflon ca sa nu se zgirie), desprinzind-o de tigaie pina la mijloc.Dupa ce s-a rumenit pe partea de dedesupt, se introduce lama cutitului sau lopatica din lemn sub clatita, chiar la mijlocul ei, si, printr-o miscare rapida se intoarce pe partea cealalta care se va coace pina cind se va rumeni.Daca clatita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe linga clatita , ca sa se scurga putin untdelemn sub ea, unde este necesar sa se dezlipeasca.Pe masura ce s-au copt, clatitele se pun intr-o cratita (potrivita cu marimea lor), acoperita, care se asaza pe un vas cu apa fierbinte, pastrindu-le calde.Clatitele se infierbinta cu 15 minute inainte de servire..

Coaste de miel la gratar



Ingrediente:
2 kg coaste de miel
4 linguri de miere
1 varf de cutit piper rosu
2 linguri otet de vin alb
1 lingurita mustar
2 linguri sos de soia
1 legatura de verdeata verde(menta, oregano, patrunjel, leustean)
sare
piper dupa gust
Mod de preparare:
Se amesteca mierea cu mustar, piper rosu, sosul de soia si otet; Se spala carnea, se sterge, se unge cu marinata si se lasa 2-3 ore sa se patrunda bine; Se scot costitele de miel, se sterg, se aseaza pe gratar si se frig cand pe o parte cand pe alta, ungandu-se din cand in cand cu marinata. Cand sunt gata se servesc cu verdeata tocata pe deasupra,langa garnitura de legume(de preferinta tot la gratar)


Budinca de clatite cu carne


Ingrediente:
350 g de carne fara oase
2 cepe
1 felie de paine
1 ou
50-60 g de unt
4-6 linguri de smantana
verdeata
sare
piper
pentru clatite:
2 oua
3 linguri de faina
1 ceasca de lapte
Mod de preparare:
Tocam carnea si o punem intr-o cratita cu ceapa taiata marunt si o bucatica de unt, acoperim si o lasam sa fiarba in sucul ei, amestecand din cand in cand, sa nu se prinda. Dupa ce carnea este bine fiarta (la nevoie mai punem apa), se potriveste de sare si piper si se lasa sa se racoreasca. Apoi se mai da o data prin masina de tocat carne, cu felia de paine care se adauga la sfarsit, ca sa impinga carnea toata afara. Tocatura se amesteca apoi cu oul si verdeata. Cu aceasta compozitie se umplu clatitele, preparate in prealabil, se asaza intr-o tava, se unge cu smantana si se pun la copt 10-15 minute. Se serveste calda.
Sugestie:
Clatitele se mai pot umple si cu cascaval sau branza dulce cu stafide

Cornulete


Ingrediente:
1ou,
250 g de untura
150 g de zahar,
2 linguri de otet,
10 linguri de apa,
aroma,
faina cat cuprinde,
1 borcan de dulceata dupa preferinta,
zahar pudra
Mod de preparare:
Din aceste ingrediente se face un aluat mai tare, care se da la frigider cel putin o jumatate de ora, acoperit cu folie. Dupa aceea, se ia o bucata din aluat, se intinde pe planseta si se taie triunghiuri pe care se pune cate o lingurita de dulceata, se ruleaza si se apropie colturile. Se pun intr-o tava unsa si se coc, in cuptorul incins, la foc mai tare, pana se rumenesc. Fierbinti, se tavalesc prin zahar pudra.
Sugestie:
In loc de dulceata,se mai poate pune rahat,nuci,cacao cu nuci pisate,cascaval

Porkolt


Ingrediente:
burta fiarta si taiata felii
3-4 cepe de marime mijlocie
1-2 ardei grasi sau pasta de ardei sau boia
1 lingura crema gulas
2-3 rosii decojite
1/2 lingurita de ardei iute taiat feliute
patrunjel verde maruntit
3 catei de usturoi
4 linguri de Ketchup dulce
2 linguri otet
3 linguri zahar
sare
piper
creier de porc
300-400 gr.ulei sau untura(2 liguri)
Mod de preparare:
Burta se pune la fiert in apa cu otet ,sare ,piper boabe , 6-7 catei de usturoi aproximativ 20 min. dupa ce a inceput sa fiarba. Aruncam apa si spalam burta in apa si repetam procedura de mai sus cu diferenta ca de aceasta data il lasam sa fiarba pana burta este moale. Se scoate se spala si se taie fasii.Se taie ceapa si ardeii cubulete si se calesc pe ulei sau untura . Se pune burta ,adaugam rosiile taiate felii sau cubulete,punem sare ,piper, crema de gulas, kechup , ardeii iuti si le calim asa toate sa se intrepatrunda .Punem apa cat sa le acopere adugam si usturoiul taiat felii si patrunjelul tocat si lasam sa fiarba pana scade cam de un deget apa de pe el. In acest moment adaugam creierii si amestecam si adaugam 2 linguri de otet (sau 1 lingura) si zaharul. Trebuie sa obtinem un gust dulce acrisor si picant ( datorita ardeilor iuti.)Se lasa sa fiarba mai departe pana se mai ingroase sosul.
Sugestii:
In loc de burta si creieri,se poate pune orice fel de carne(porc,vitel,vita,miel),taiata cubulete.

22 feb. 2009

Stiuca umpluta la cuptor


Ingrediente:
1 ştiucă de 1 kg
1felie de pâine
1 lingură de lapte
1/2 ceaşcă ulei
2 ouă
foi de pătrunjel
sare
piper
1 morcov
1 ceapă
4 cartofi mijlocii
2 l apă
Mod de preparare:
Se curăţă ştiuca. Se scoate pielea cu atenţie ca să rămână întreagă. Cine este îndemânatic face o simplă tăietură pe burtă, apoi cu ajutorul unui cuţit mic şi nu prea tăios, începe să desfacă pielea, astfel încât la sfârşit pielea rămâne prinsă numai de cap. Se poate însă tăia de la început capul, apoi se desprinde pielea la gât şi se scoate de pe peşte ca o mănuşă întoarsă pe dos. Se spală, se freacă cu puţină sare şi se lasă la o parte. Se desface carnea de pe oase, se trece prin maşina de tocat, împreună cu miezul de la o felie de pâine muiat în lapte şi stors. Se freacă totul bine cu ulei, se adaugă ouăle, pătrunjel tocat, piper şi puţină sare. Se umple pielea de ştiucă bine stoarsă de apă. Se dă forma peştelui, se coase pe unde s-a umplut şi se aşază la loc.Se pune untul într-o cratiţă lungă, se aşază peştele şi se dă la cuptor. Se unge din când în când cu untul din cratiţă. Se serveşte caldă, cu lămâie.

Salata de fasole verde sote


Ingrediente:
1 kg fasole grasă,
3 linguri ulei
1 lingură oţet
sare
2 — 3 căţei de usturoi
2-3 rosii mici
Mod de preparare:
Pentru salată se preferă fasolea grasă. Se curaţă, se spală şi se pune la fiert cu apă fierbinte şi puţină sare.Când este gata,fasolea se scurge foarte bine de apă şi se trage la tigaie in ulei incins calindu-se putin cu rosiile.Le scoatem intr-un castron si amestecăm cu oţet şi sare. După gust se adaugă mujdei de usturoi
Sugestie:
Se mai poate pune si bucati mici de pui sau branza rasa

19 feb. 2009

Gogosi grecesti(Loukamades)


Ingrediente:
2 cani apa
1/2 cana unt
sare
1 cana faina
3 oua
ulei
miere
scortisoara
Mod de preparare:
Apa cu untul si sarea se pun la foc, cand incepe sa fiarba se pune faina incet si se amesteca mereu pana se ingroasa.Se da la o parte, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga ouale, unul cate unul, amestecand mereu.Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pune cate o lingura plina din compozitie.Se parajesc uniform pana se fac aurii-maronii.Se scot pe platou si deasupra se pune miere si scortisoara.

Gogosi pripite


Ingrediente:
100 g branza de vaci,
100 g cascaval ras,
100 g telemea rasa,
2 oua mari,
50 g faina,
marar.
Mod de preparare:
Brinzeturile se amesteca bine cu dosul furculitei ca sa se omogenizeze, adaugind ouale intregi,faina si mararul taiat marunt.Compozitia trebuie sa fie mai consistenta.Se ia din compozitie cite oligura cu virf, se ruleaza pe masa sau pe o foaie de nailon presarata cu faina, formind un sul de 2cm.Acestea se modeleaza in forma de bila si se dau prin faina.Se pregatesc toate si se asaza la masa.Se toarna 1/2 l untdelemn intr-o cratita de 1 l si se lasa sa se infierbinte.In untdelemn sepune o bucatica de aluat, cit un bob de porumb si, cind acesta se ridica la suprafata si se rumeneste, inseamna ca se pot pune gogosile.Se asaza unele linga altele, neinghesuite deoarece cresc la copt.Se intorc (cu o andrea subtire), ca sa se rumeneasca frumos de jur imprejur, apoi sescot cu spumiera, sau pe o furculita.Se servesc fierbinti ca aperitiv.Nu se sfarima la fiert si sint foarte fragede.Se pot reincalzi pe apa clocotita, sau in cuptor acoperite, timp de 10 minute

Cascaval pane


Ingrediente:
100-150 g cascaval
unt sau untdelemn
lapte
faina
ou
Mod de preparare:
Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se trec prin lapte sau apa si apoi prin faina, ou ( oul bine batut cu furculita pina cind se face putina spuma) si la urma prin pesmet. Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala (potrivita dupa cantitatea cascavalului) se infierbinta, 3-4 minute , la foc mic (nu direct pe flacara). Se pune untdelemn cit sa o acopere in strat subtire (2-3 mm) si imediat se asaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pina ce se rumenesc si cascavalul se inmoaie. Se servesc imediat, altfel se vor intari.

Bulete din cartofi


pt 2 persoane
Ingrediente:
4 cartofi mijlocii,
3 galbenusuri,
3 linguri de smantana,
2 linguri de cascaval ras.
Mod de preparare:
Se curata cartofii de coaja, se taie in cubulete ca pentru piure si se pun la fiert in apa cu putina sare. Cand sunt bine patrunsi, se scurg de apa, se trec prin sita si se amesteca cu galbenusurile de ou, smantana si cascavalul ras. - Se formeaza cu o lingura cocoloase sau se fac cu cornetul de rozete care se asaza pe tava din aragaz, unsa cu grasime. Se baga in cuptor si se coc 20 de minute, pana se auresc. Se presara, la alegere, cu boia sau cu chimen pisat si se servesc calde. (Merg de minune la bere.)

Ananas umplut cu orez


pt 4 portii
Ingrediente:
Ananas 2 buc
Orez 0.200 kg
Sunca presata 0.100 kg
Ardei gras rosu 1 buc
Ardei gras verde 1 buc
Migdale 0.050 kg
Coriandru 0.030 kg
Ghimbir 0.010 kg
Usturoi 0.002 kg
Ulei de porumb 0.030 kg
Piper alb 0.001 kg
Sare 0.050 kg
Supa de pui (din cub ) 0.400 kg
Mod de preparare:
Orezul se alege si se spala dupa care se fierbe in supa de pui .Se taie ananasul in doua si se scobeste iar fructul rezultat se taie cuburi .Intr-o tigaie in ulei incins adaugam usturoiul,ghimbirul proaspat taiat felii .Ardeii se taie cuburi si se adauga la usturoiul din tigaie alaturi de sunca taiata felii si de migdalele oparite si taiate felii.Amestecam bine toate ingredientele si le condimentam cu coriandru,piper alb dupa care lasam sa se raceasca si cu aceasta compozitie vom umple jumatatile de ananas.

18 feb. 2009

Ciulama


Ingrediente:
300 g carne
40 g faina
30 -50 g unt sau untdelemn
500-600 ml supa in care a fiert carnea cu zarzavat
100 ml smintina sau lapte
patrunjel
vegeta
Mod de preparare:
Carnea se fierbe in circa 1 1/2 l apa clocotita ,ca sa se coaguleze repede la suprafata si sa ramana sucul in ea ,adaugandu-se imediat zarzavat de supa (morcov,telina, patrunjel,o ceapa alba) si o lingurita rasa de sare .
In oala obisnuita sau in oala sub presiune ,zarzavatul fierbe impreuna cu carnea.Cand carnea este fiarta ,se strecoara supa necesara .Intr-o cratita ,faina se infierbanta cu untul topit sau cu untdelemnul la foc mic (nu direct pe flacara ) numai un minut (fara sa se rumeneasca ),stingandu-se apoi cu supa fierbinte ,adaugata de 2 ori si amestecind de fiecare data pana cind se desfac toate cocoloasele formate.Se pot inlocui circa 100 ml supa cu lapte ,ca sosul sa fie mai alb .Pentru gust mai bun se adauga 1/2 lingurita cu "Vegeta" care si sareaza.Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantini (care curge) ,la nevoie se dilueaza cu lapte sau supa si, dupa ce a fiert citeva clocote ,cratita se ia de pe foc.Daca nu s-a pus lapte ,se amesteca imediat cu smantana frecata cu o lingura de apa rece ,potrivindu-se gustul cu sare.Carnea taiata in bucati (daca este de pasare) sau in felii se adauga in sos.Ciulamaua fierbinte se presara cu patrunjel si se serveste cu mamaliguta calda.Ciulamaua din carne de vitel ,miel,iepure domestic tinar se pregateste la fel,insa cind este luata de pe foc,se acreste dupa gust cu zeama sau sare de lamiie si pentru aroma i se adauga tarhon.

Friptura la tava


Cam tot ce ai de facut este ca, din ajun, sa lasi carnea la marinat si apoi sa pui totul la cuptor.
Ingrediente:
pentru 4 portii :
1 kg pulpa de porc
400 ml suc de portocale
150 ml vin alb, sec
2 lingurite seminte de fenicul
100 g masline verzi
2 cartofi mari, curatati si taiati bucati
1 lingura frunze de salvie
Mod de preparare:
1. Preincalziti cuptorul la 230 C. Daca bucata de carne este acoperita de sorici, crestati-l in forma de grilaj. Intr-un vas din portelan, pregatiti marinata: amestecati sucul de portocale, vinul si semintele de fenicul. Asezati carnea in vas si lasati-o la marinat peste noapte.
2. Asezati maslinele si cartofii intr-o tava de friptura si presarati un praf de sare. Turnati deasupra marinata. Ca sa obtineti o friptura rumenita crocant, frecati bucata de carne cu sare grunjoasa. Puneti bucata de carne peste legume si dati la cuptor timp de 25 minute. Micsorati flacara la semnul 190C si continuati sa tineti la cuptor inca 1 ora si 10 minute. Pentru a vedea daca friptura este patrunsa, crestati-o; zeama care se scurge trebuie sa fie limpede. In ultimele 30 minute, presarati frunzele de salvie. Serviti friptura cu cartofii si sosul din tava.

Purcel de lapte la cuptor



Reteta 1
Ingrediente:
purcel de lapte,untura,unt,bors,bere,miere,tuica
Mod de preparare:
Se unge o tavã potrivitã cu 1 lingurã de unturã si 1 lingurã de unt; pe fundul tãvii se aseazã un pat de crengute jupuite de brad.
Se curata purcelul pânã-i alb si curat, se sãreazã-pipereazã dupã voie, se unge cu unt si unturã si se potriveste în tavã,se dã tava la cuptor la foc mic si se toarnã apã, bors si bere, în pãrti egale, calde, sã se facã abur si sã miroasã carnea a pâine.
Se stropeste tot timpul purcelul cu sos din tavã; dacã trebuie, se mai pune bere si bors.Pe langa acestea mai merge din zeama din tava si cu miere facut un sos gros cu care ungem purcelul.
Spre sfârsit, când e carnea moale si pielea s-a aurit, în tavã se pune 1 pahar de vin si 1paharel de tuicã, sã-i dea miros bun,se scoate purcelul din tava si se pune 30-40 de minute pe gratar sa-l friga si pe burta.

Reteta 2

Ingrediente:
1 purcel de lapte, 1 lingura de untura, bere, 1 catel de usturoi,sare sau condimente pentru grill,piper macinat, maghiran, cimbru, busuioc, seminte de mustar pisate,1 lamaie sau un mar.
Mod de preparare:
Se amesteca usturoiul zdrobit cu condimentele si se freaca bine purcelul pe dinauntru.
Se unge cu untura pe dinafara, se desface botul, se propteste cu un betigas, se asaza in tava si se da la cuptor.
Dupa ce se topeste untura de pe purcel, se unge cu bere si cu o bucatica de soric si se lasa la cuptor pana se rumeneste.
Se scoate purcelul pe un fund de lemn, se taie capul cu barda ca sa iasa aburii si sa nu se inmoaie friptura, se taie felii de-a curmezisul, se asaza pe o tava si se pune in gura purcelului un mar sau o lamaie.
(reteta 2 este preluata de pe site-ul http://www.retete-online.com/retete/_fripturi/friptura-purcel-tava-ro.php)

Mancare de castraveti murati


Acrisoarã si plãcutã, proaspãtã iarna si rãcoroasã vara
Ingrediente:
1 pahar bulion rosii
1 kg castraveþi murati (în saramurã)
3 cepe
1 kg carne (porc, mânzat, miel,pui)
2 linguri unturã (ulei)
piper
1 creangã de cimbru uscat
mãrar
Mod de preparare:
Ceapa se toacã pestisori si se pune la cãlit în grãsime,când s-a muiat se adaugã carnea, sã se rumeneascã.Când a prins coajã se stinge cu apã caldã si se lasã sã fiarbã jumãtate de orã.
Castravetii se taie îmbucãturi, se spalã bine, sã nu fie prea sãrati si se pun în mâncare, cu piper si cimbru apoi se toacã mãrarul.
Dacã s-au muiat nitel, se toarnã si bulionul; dupã încã jumãtate de orã mâncãrica e gata, se presarã mãrarul.

CIORBÃ DE CIOCÃNELE(Ciorba de nunta)


Ingrediente:
1 ceapã
1 morcov
1 telinã
1 pahar de orez sau taitei
250 ml zeamã de varzã
leustean,
pãtrunjel
1kg copite
1 kg cozi, urechi,
limbã (dar si alte bucãtele din capul
porcului),
sorici de purcel,
2 kg oase vitã
Mod de preparare:
Opãrite, curãtate,marginile porcului si ceva oase de vitã sparte se pun la fiert în 3 litri apã; se culege spuma,se toacã ceapa, morcovul, telina si se pun la fiert cu carnea.Dupã o orã si jumãtate se scot oasele, se adaugã orezul si zeama de varzã, care vor fierbe împreunã o jumãtate de orã, Se toacã leustean, pãtrunjel si se presarã în ciorbã.Gata.

Ghiveci calugaresc


Ingrediente:
4-5 cartofi
3 morcovi
2 ardei grasi
1 dovlecel
1 conopidã
1 varzã micã
1 mana de fasole verde(200g)
1 telinã micã
100 ml bulion rosii
3 cepe
5 rosii
1 pahar ulei
3 legãturi pãtrunjel verde
sare, piper
Mod de preparare:
Telina, ceapa, dovlecelul, morcovii, cartofii se curãtã de coajã,ceapa se toacã, se pune la cãlit în ulei.
Legumele se taie:cubulete (cartofii, dovlecelul), felii subtirele (morcovii,
telina, rosiile), fidelutã (varza), bucãtele (conopida, fasolea
verde, ardeii).Se pun toate peste ceapã, sã se cãleascã putin apoi se stinge totul cu apã, se sãreazã, pipereazã, se presarã si ceva verdeatã,dar nu toatã Se pune în cuptor, aproape o ora.Se scoate,presarandu-se deasupra patrunjel.
Mod de servire:
Se serveste fierbinte

17 feb. 2009

Stufat de miel


Ingrediente:
1 kg carne miel
5 – 7 legãturi groase de ceapã verde
5 – 7 legãturi groase de usturoi verde
1 ceapa(uscata)
1 lingurã fãinã
2 legãturi pãtrunjel
2 legãturi mãrar
sare,
piper boabe
1 pahar ulei
Mod de preparare:
Ceapa si usturoiul verde se pune la rumenit în ulei,ceapa uscatã se toacã,carnea se taie portii.
Când s-au muiat, usturoiul si ceapa verde se scot, se dau deoparte,in acelasi ulei,punandu-se carnea si ceapa tocatã(uscata) la cãlit, cu boia si piper boabe.
Când s-au rumenit usor, se sting cu apã si se lasã sã fiarba la foc mic, acoperit, cam 30 de minute, pânã se pãtrunde carnea.Se toacã mãrar si pãtrunjel,se desface fãina în putinã apã caldã.dupa care se pune fãina în fierturã, se amestecã, si se lasã sã dea un clocot,adaugandu-se usturoiul si ceapa verde lasandu-le la foc încã un sfert de orã
Se sãreazã, se presarã verdeatã.
Mod de servire:
Se serveste fierbinte cu paine sau cu mamaliguta si vin rosu usor acidulat(Feteasca Neagra)

16 feb. 2009

Branza de vaci cu lamaie


Ingrediente:
pt. 4 persoane
zeama de la o lamaie,
1 lingurita cu varf coaja rasa de lamaie,
800 g branza de vaci,
5 linguri zahar pudra,
Mod de preparare:
1.
Lasati branza de vaci sa se scurga circa o ora intr-un tifon pus in strecuratoare si amestecati-o apoi, intr-un castron, cu zeama de lamaie
2. Incorporati zaharul si coaja rasa de lamaie.
3.Puneti branza intr-un vas mai adanc sau in 4 cupe. ·
4.Garnisiti cu cateva firicele de coaja rasa de lamaie sau frunze de menta.
Sugestie:
Spuma de branza se poate pune pe diverse prajituri sau ca umplutura la tort sau placinta.

Ciocanele de pui cu ratatouille



Ingrediente:
8 ciocanele de pui (partea inferioara a pulpei),
sare,
piper,
boia,
3 dovlecei,
1 vanata,
3 linguri ulei de masline,
1 ceapa,
1 catel de usturoi,
500 g miez de rosii taiat bucatele,
1 crenguta rozmarin.
Mod de preparare:
Se spala ciocanelele, se zvanta, se condimenteaza, se pun intr-o forma termorezistenta unsa cu ulei si se prajesc 30 de minute in cuptorul incins la 220° C. · Se spala dovleceii si vanata, se taie bucati marunte si se prajesc in uleiul incins. Se adauga ceapa si usturoiul curatate si tocate, se prajesc putin, se sareaza, se pipereaza, apoi se incorporeaza rosiile si rozmarinul. Se lasa inca 15 minute sa fiarba incet si se mai gusta o data de sare si piper. Ciocanelele rumenite se servesc calde, impreuna cu ghiveciul (ratatouille) si cu cartofii fierti sau pur si simplu cu paine alba. Un sfat util: In loc de ciocanele se pot folosi si pulpele superioare, dar numai 4 bucati, pentru ca sunt mai mari si mai carnoase. Se prajesc 45 de minute in loc de 30.

Crema de ciocolata


Ingrediente:
125 g unt (jumatate de pachet)
200 g zahar pudra
1 ceasca de lapte
100 g ciocolata de menaj
1 pahar de frisca batuta
1 pliculet zahar vanilat sau cateva picaturi esenta de vanilie
Pentru decor:
4 tablete de ciocolata (alba si/ sau neagra)
4 linguri frisca
Mod de pregatire:
Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un vas la foc mic, pana se topeste. Se adauga laptele si se lasa sa se ingroase compozitia, amestecand din cand in cand. Cu o lingura de lemn, se freaca spuma untul cu zaharul, se adauga ciocolata si se amesteca repede ca sa nu se taie crema. (Se aromatizeaza cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie). Se pune apoi treptat frisca, amestecand usor ca sa omogenizeze bine.Crema se distribuie in cupe sau castronele, se orneaza cu frisca, se rade ciocolata alba si neagra pe deasupra si se tine in frigider, pana se raceste bine.

Parfe de fructe


Ingrediente:
150 g zahar
150 ml lapte
500 g frisca batuta
250 g fructe de sezon (piersici, caise, mure, zmeura etc)
1 ou
2 pliculete zahar vaniliat
Mod de preparare:
Intr-o cratita, se amesteca zaharul, zaharul vanilat, laptele, galbenusul si albusul de ou si se pune sa fiarba, amestecand continuu, pana incepe sa se ingroase compozitia. Se da apoi vasul la o parte si se lasa la racit.
Se adauga apoi treptat fructele, curatate de coaja si zdrobite (ca la piure) sau taiate bucatele foarte mici (dupa gust) si se amesteca.
Se toarna apoi treptat frisca batuta, amestecand usor cu o lingura de lemn sau cu telul pana se omogenizeaza bine. Compozitia se pune in forme si se baga la congelator

Tarta cu lamaie


Ingrediente:
175 g biscuiti
2 linguri de zahar pudra,
75 g unt,
3 lamai zemoase si bine coapte,
2 galbenusuri,
400 g lapte praf,
300 ml frisca batuta.
Mod de preparare:
1. Pisati biscuitii pana ce seamana cu pesmetul (sau zdrobiti-i mai mare si bagati-i apoi in mixer). Adaugati zaharul si amestecati usor. Varsati untul topit si amestecati din nou.
2. Ungeti usor fundul formei rotunde (de tarta) si puneti amestecul intr-un strat uniform. Apasati bine cu dosul unei linguri de supa. Puneti vasul la frigider, vreme de 30 de minute.
3. Dati pe razatoarea mica lamaile, bine spalate inainte, si stoarceti sucul. Puneti deoparte putina coaja, pentru decorat.
4. Despartiti albusul de galbenus. Amestecati galbenusurile pana devin cremoase si pale. Incorporati laptele praf, amestecand incontinuu, apoi adaugati coaja de lamaie si sucul. Intindeti amestecul peste stratul de biscuiti si puneti iarasi forma la frigider, cel putin doua ore.
5. Inainte de a servi, intindeti frisca si presarati deasupra coaja rasa de lamaie

Salata de peşte afumat


Ingrediente:
200g peşte afumat (1 bucată),
2 cartofi
3-4 fire de ceapă verde(când nu ai foloseşte o ceapă roşie sau le poţi folosi pe ambele),
2 ardei( unul roşu, unul galben),
100g porumb din conservă,
50g maioneză ( la borcan) sau un iaurt mic amestecat cu 2 linguriţe muştar,
½ lămâie, verdeaţă,
1 linguriţă muştar.
Mod de preparare:
Cartofii se taie cubulete si se fierb;apoi taiati feliuţe ( mai mari) toate ingredientele, stropiti cu suc de lămâie, adaugati boabele de porumb. Cartofii,muştarul şi maioneza le adaugati prin amestecare uşoara.
Puteţi servi pe foi de salată verde, ornat cu rondele mici din ceapa verde.

Escalivada


Escalivada, o specialitate foarte populara mai ales in Catalonia,preferata de gurmanzi si nu numai. Este o reteta traditionala, legumele fiind coapte pe jar, de unde si gustul intens, de afumat, foarte placut.
Ingrediente:
Pentru 4 portii
4 vinete mijlocii
4 cepe potrivite
4 ardei rosii, mari
2 rosii
ulei de masline extra virgin
2 catei de usturoi mai mari, taiati foarte fin
sare
Mod de preparare:
Incalziti bine cuptorul sau aprindeti gratarul si lasati-l pana ramane doar jaratec. In acest timp ungeti vinetele, rosiile, ardeii si cepele necuratate cu ulei de masline, dupa care le puneti la cuptor sau pe gratar. Pe gratar le intoarceti mai des si le lasati circa 15 - 30 de minute, pana cand se inmoaie, in functie de cat de tinere sunt legumele si cat de puternic este focul.
Daca preferati escalivada la cuptor, puneti legumele intr-o cratita sau tava si puneti-le la copt, amestecand la fiecare 10 minute. Dupa aproximativ jumatate de ora ar trebui sa fie bine coapte. Luati-le din cuptor sau de pe gratar, inveliti-le in servetele de hartie, apoi in pungi de plastic, lasandu-se sa se raceasca pret de aproximativ o ora.
Apoi le scoateti din hartie si le cojiti cu grija (inclusiv ceapa). Taiati ardeii in doua, scoateti semintele si apoi taiati-i pe lungime in fasii inguste, pe care le puneti intr-un castron. Taiati coditele vinetelor si rosiilor (daca este cazul) si taiati-le la fel in fasii. Ceapa se taie in inele si se adauga impreuna cu usturoiul in preparat. Se amesteca bine, apoi se pune un sfert de ceasca de ulei de masline si sare dupa gust
Mod de servire:
Primul fel sau garnitura pentru preparatele din carne.
Se serveste la temperatura camerei.
Pe paine prajita

Zacusca de vinete



Ingrediente:
8 kg de vinete
2 kg ceapa
1 kg ardei capia
2 kg ardei gras
2 kg gogosari
3 kg rosii
1 l ulei
enibahar
piper
boabe
foi de dafin
sare
Mod de preparare:
Se coc vinetele, gogosarii si ardeii, se curata si se dau prin masina de tocat; Se curata ceapa, se spala, se da prin masina de tocat si se pune la calit; Se spala rosiile, se curata de pielita si se toaca; Se pun vinetele, ardeii, rosiile si ceapa, intr-o cratita suficient de mare, se toarna uleiul si se lasa pe foc potrivit; Se adauga mirodeniile si sarea in functie de gust si se lasa pe foc amestecand din cand in cand; Dupa ce legumele au fiert, se pune la cuptor si se lasa sa scada; Se pune in borcane cat este calda, iar borcanele se vor pune apoi intr-o tava de cuptor, in cuptorul incins dar cu focul stins. Se lasa borcanele in cuptor pana prind putina coaja deasupra, se scot si se inchid.
Sugestii:
Daca vreti sa obtineti o zacusca mai dietetica renuntati la ceapa si in acest caz, reduceti si cantitatea de ulei

Daca vreti sa fiti siguri ca nu o sa aveti probleme cu zacusca timp indelungat puteti sa adaugati cam 1/4 aspirina la un borcan de 400 g

Zacusca de vinete va avea un gust si mai bun, daca se adauga si 3-4 morcovi rasi prin razatoarea mica

Zacusca de gogosari


Zacusca de gogosari pastreaza toata dulceata si gustul gogosarilor,
Ingrediente:
400 gr pasta de rosii
25 bucati de gogosari rosii
200 ml ulei
200 ml otet
4 linguri zahar
2 linguri miere de albine
foi de dafin
sare
piper dupa gust
Mod de preparare:
Gogosarii se trec prin masina de tocat, dupa care se amesteca cu restul de ingrediente si se dau la foc pana scad.
Se pun in borcane si se sterilizeaza 30 de minute.
Sugestie:
Zacusca de gogosari poate fi folosita si ca sos pentru mancaruri si fripturi.

Zacusca din ardei capia


Zacusca de ardei capia are o picanterie combinata cu gustul dulce al ardeilor si gogosarilor care o face irezistibila. Aceasta zacusca de ardei capia se poate face si fara a coace ardeii si gogosarii, se toaca totul, se fierbe mai mult si este bine ca dupa ce se pune in borcane, sa se fiarba la bain-marie.
Ingrediente:
0,5 kg ceapa
2 kg ardei capia
2 kg gogosari
3-6 linguri ulei
2kg rosii
2-3 linguri otet
sare
piper boabe
foi de dafin
enibahar
Mod de preparare:
Se coc ardeii si gogosarii se curata si se dau prin masina de tocat, impreuna cu ceapa curatata si spalata; Se pune totul intr-o cratita si se amesteca impreuna cu rosiile curatate de pielita si tocate, uleiul, enibaharul, foile de dafin, putin otet, sare si piper; Se calesc impreuna si se lasa la cuptor sa scada; Se pune in borcane cand compozitia este inca calda, se pun borcanele in cuptorul incins pe o tava, se inchide cuptorul si se lasa borcanele inauntru pana prin putina coaja deasupra.
Sugestie:
Zacusca de ardei capia poate fi folosita si ca sos pentru mancaruri si fripturi.

Rata lacuita


Timp de preparare:
30 min (complexitate medie)
Ingrediente:
1 rata,
3/4 l vin alb sec,
5 linguri miere,
4 linguri sos de soia,
busuioc,
sare
Mod de preparare:
Se curata si se spala rata, ungand-o in interior cu o lingura de miere si sare. Tot in interior se va pune crenguta de busuioc. Se aseaza pasarea intr-o cratita in care s-a turnat vinul si se lasa sa fiarba la foc aproape 15 minute, apoi se repeta operatia badijonarii(de ungere). De data aceasta se va lasa pasarea inca 5 minute in cuptor, se badijoneaza din nou si, in sfirsit, se lasa ultimele 5 minute la cuptor.
Mod de servire:
Aceasta friptura se serveste cu orez chinezesc si cu salata verde, taiata in fisii si acrita cu otet

Vita Peking cu ardei gras


Timp necesar: 60 minute
Porţii: 2–3
Ingrediente:
400 g carne de vită
2 linguri sos de soia
2 linguri vin de orez
1 lingura amidon
1 lingurita rasă zahăr maro
2 linguri de ulei
2 caţei de usturoi
1 linguriţă cu vârf de ghimbir pisat
1 ardei roşu
1 ardei galben/verde
100 g de mazăre sau fasole verde
3–4 fire de ceapă verde
2 linguri de sos de stridii (oyster sauce)
3 linguri de apă sau supă
Mod de preparare:
1. Se taie carnea de vita în fâşii de 5 cm lungime şi 0,5 cm latime(sau după preferinta). Se pune într-un castron împreună cu sosul de soia, vinul de orez, amidonul şi zahărul. Se amestecă bine, se acoperă şi se lasă la marinat în jur de 30 de minute.
2. Într-o tigaie se încinge o lingură de ulei şi se prajeşte carnea 3–5 minute la foc mare. Când este gata se dă la o parte din tigaie şi se păstrează cald.
3. Se pune la încins cealaltă lingură de ulei în aceeaşi tigaie. Se pisează usturoiul şi ghimbirul, se pun în uleiul încins şi se amestecă 1 minut.
4. Se adaugă apoi legumele şi apa şi se prăjesc 5 minute. Se pune din nou carnea, sosul de stridii şi se mai amestecă înca 3 minute până se evaporă aproape tot sosul.
Sugestii:
Daca nu aveţi zahăr maro se poate pune normal.
Daca nu aveţi sos de stridii nu puneţi.
Daca nu aveţi vin de orez se poate înlocui cu vin alb.
Daca nu aveţi ceapa verde puneţi ceapă rosie.

15 feb. 2009

Pere in sos de vin


Ingrediente:
pere (2 ptr. fiecare portie)
1 lingurita de zahar pentru fiecare para
100 de mililitri de vin rosu sau roze pentru fiecare portie
coaja de portocala si lamaie
vanilie
250 de grame de migdale si/sau nuci macinate
un paharel de coniac
frisca
Mod de preparare:
1.
Zaharul si vinul impreuna cu toate mirodeniile se pun la fiert si se lasa sa dea cateva clocote.
2. Cu o paleta se introduc in siropul de vin, pe rand, perele intregi, dar curatate de coaja, si se lasa sa fiarba cateva minute. Foloseste un vas adanc, astfel incat perele sa fie cuprinse complet de siropul de vin. Pe masura ce au fost fierte in vin, aseaza perele pe un platou.
3. Lasa siropul de vine sa mai fiarba putin, ca sa se mai ingroase, si daca crezi ca este necesar mai pune o lingura-doua de zahar. Poti pune miere de albine in loc de zahar.
4. Dupa ce ai dat siropul la o parte, lasa-l sa se racoreasca putin si adauga migdalele, nucile si coniacul. Se toarna sosul peste pere si se servesc cu frisca.
Sugestie:
Se pot servi si cu smantana

Friptura de vita cu sos de vin



Reteta 1
Ingrediente :
1 kg carne de vita,
2 linguri ulei,
2 cepe,
1 morcov,
3 catei usturoi,
1-2 pahar vin alb
2-3 linguri smantana
1 foaie dafin,
cimbru,
piper,
sare
Mod de preparare:
Se spala carnea, se curata de pielita, se sterge si se leaga cu o sfoara, pentru a capata o forma de salam. Se pune intr-o cratita cu uleiul incins si se rumeneste pe toate partile. Se adauga smantana, cepele intregi, morcovul feliat, dafinul, piperul, usturoiul, putin cimbru si se toarna apa cat sa acopere carnea. Se pune sa fiarba la foc scazut cu cratita acoperita. Cand zeama a scazut si carnea a fiert bine, se scoate si se tine la cald. Cimbrul si dafinul se arunca, iar legumele se dau prin sita. Se adauga in sosul din cratita vinul si se lasa sa mai dea cateva clocote.
Mod de servire:
Se scoate friptura pe un platou, scoate sfoara si se taie felii. Deasupra se toarna sosul.


Reteta 2
Ingrediente:
(pentru 4 portii):
600g. carne macra de vita,
50 ml.vin alb sec,
1 ceapa potrivita,
200 ml.supa clara(in care a fiert carnea),
1 radacina de patrunjel,
1 telina mare,
250g. ciuperci(champignon),
1 lingura de faina,
20g. de unt,
1 lingura suc de lamaie,
ulei,
sare,
condimente-dupa gust,
verdeata proaspata
Mod de preparare:
1. Carnea macra de vita se fierbe bine , apoi se taie felii mici-1-2 felii de portie. Pentru prepararea sosului , se curata si se taie marunt ceapa si se inabusa in ulei, se stinge cu supa clara de vita, apoi se adauga radacina de patrunjel si telina , curatate si taiate fideluta , impreuna cu ciupercile bine spalate si taiate felii. Se fierbe totul la foc mic , in vasul acoperit, timp de cca. 45 de minute. Apoi se adauga vinul alb sec ,sarea si se aduce din nou la fierbere.
2. Se amesteca faina cu untul , se adauga in portii mici la sos , amestecand continuu si se mai fierbe cca. 10 minute. La sfarsit , se adauga sucul de lamaie , piperul macinat(rosu si alb).Se trece sosul prin sita, se mai da o data in clocot, apoim se adauga taiata marunt.
Mod de servire:
Carnea de vita cu sos de vin se poate servi cu orez sec, cu paste fainoase, fasole verde sau cu legume fierte in supa de vita.

Cotlet cu sos de vin


Ingrediente:
1 kg. cotlet,
2 cepe mijlocii,
3-4 buc.
1 pahar vin,
3-4 linguri smantana
putina nucsoara rasa,
sare, piper
Preparare:
Bucata de cotlet spalata se presara cu sare si piper, se lasa 10-15 minute, dupa care se asaza intr-un vas potrivit de mare si se da la cuptor la foc iute sa se friga(sau la tigaie). Dupa ce se frige, se adauga ceapa taiata rondele, vinul si nucsoara si se acopera vasul cu un capac. Cand carnea este patrunsa bine, se scoate din vas si se pune pe un platou. Sosul se paseaza se pune smantana si se lasa la fiert sa scada. Se pune intr-o sosiera si se serveste impreuna cu carnea.
Parerea mea: nucsoara se poate inlocui cu cimbru

Friptura cu sos de vin rosu


Reteta 1

Complexitate:
medie
Timp de preparare:
2 1/4h
Ingrediente:
1 kg carne de vita,vanat sau porc
1 linguta faina
3 cani supa de vita
1 1/2 pahar vin rosu demisec
cateva bucati de ansoa
2 lingurite mustar Dijon
sare
piper
Mod de preparare:
Scoate carnea cu 30 minute inainte de a o gati din frigider, pentru a-i permite sa ajunga la temperatura camerei. Incalzeste cuptorul la 220 oC. Asezoneaza bine carnea cu sare si piper, pune-o intr-o tava fara ulei si lasa-o l cuptor pentru 15 minute. Redu temperatura cuptorului la 160 oC si lasa friptura la cuptor inca o ora si jumatate. Cand friptura este gata aseaza-o pe un fund de lemn, acopera-o cu folie de aluminiu si lasa-o timp de 15 minute ''sa respire''.
Intre timp prepara sosul. Indeparteaza grasimea din tava, cu exceptia a 2 linguri. Pune cele 2 linguri intr-o craticioara pe foc si adauga faina. Toarna supa treptat, amestecand. Adauga vinul, ansoa maruntit si mustarul de Dijon. Amesteca incontinuu pana se formeaza un sos gros si omogen. asezoneaza cu sare si piper. Toarna intr-o sosiera si serveste alaturi de friptura.

Reteta 2

Ingrediente:
1 kg de carne de vita,porc,pui,vanat
2 linguri ulei
2 cepe
1 morcov
3 catei de usturoi
1 pahar cu vin alb
dafin
cimbru
sare si piper
Modul de preparare:
Spalati carnea, curatati-o de toata pielita si leagati-o cu o sfoara astfel incat sa capete o forma de salam. Puneti-o intr-o cratita cu ulei incins si rumeniti-o bine pe toate partile. Adaugati doua cepe intregi, un morcov feliat, dafin, piper, usturoi, cimbru si turnati apa cat sa acoperiti carnea. Puneti-le sa fiarba la foc mic cu cratita acoperita iar cand zeama a scazut si carnea a fiert bine, se scoate cratita si se tine la cald. Aruncati cimbrul si dafinul, adaugati in sosul din cratita vinul si lasati-le sa mai dea cateva clocote. Scoateti friptura pe un platou, indepartati sfoara, taiati carnea felii si turnati sosul deasupra.

Reteta 3
Durata :
1 ora
Ingrediente:
1 kg. cotlet,
2 cepe mijlocii,
3-4 buc. rosii,
1 pahar vin,
putina nucsoara rasa,
sare, piper
Preparare:
Bucata de cotlet spalata se presara cu sare si piper, se lasa 10-15 minute, dupa care se asaza intr-un vas potrivit de mare si se da la cuptor la foc iute sa se friga. Dupa cca 30 minute, se adauga ceapa taiata rondele, rosiile intregi, vinul si nucsoara si se acopera vasul cu un capac. Cind carnea este patrunsa bine, se scoate din vas si se pune pe un platou. Sosul se paseaza, se pune intr-o sosiera si se serveste impreuna cu carnea.
Sugestie:
Nucsoara se poate inlocui cu cimbru.

14 feb. 2009

13 feb. 2009

Covrigi evreiesti


Timp de preparare:
(complexitate ridicata)
Ingrediente:
400 g faina
15 g drojdie proaspata sau 2 lc drojdie uscata
1/4 l lapte
50 g unt
30 g zahar pudra
1/2 lingurita sare
1 ou,
galbenusul separat de albus,
galbensul se amesteca cu 1 lc apa rece mac, susan, dupa preferinte
Mod de preparare:
Fierbeti laptele, luati vasul de pe foc, adaugati uleiul si zaharul pudra. Amestecati pana nu se mai ridica uleiul. Lasati sa se racoreasca pana devine cald. Adaugati drojdia si lasati 10 minute sa creasca.Se adauga albusul batut cu sarea, apoi faina. Framantati pana devine un aluat moale si elastic. Il framantati.Sa creasca 15 minute pe o placa tapetata cu faina. Se formeaza o bila, se unge cu ulei si se lasa la crescut o ora.Se formeaza bucati din aluat, de aprox. 60 g fiecare. Apoi se fac covrigi: se vede in poze cum.Se pune o oala cu apa la fiert si se fierb covrigii, z 15 secunde fiecare, daca e mai mult isi pierd forma. Se scot si se scurg de apa, dupa care se pun in tava unsa cu unt, se ung cu galbenusul batut cu lingurita de apa rece, se presara cu mac, susan sau ce vreti si se baga la cuptor la 200 C 20 min.

Makluba


Timp de preparare:
30 min (complexitate medie)
Ingrediente:
carne de pui,
cartofi,
vinete,
conopida,
orez,
ceapa
Mod de preparare:
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat se taie cartofii rondele la fel si vinetele si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul.
Mod de servire:
Se serveste calda, cu iaurt si salata

Fatteh


Timp de preparare:
40 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
piept de pui bucatele,
piine arabeasca (lipie),
tahina (ulei de susan),
500 gr. iaurt,
usturoi(praf),
boia de ardei iute,
condimente
lamiie,
2-3 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Bucatelele de pui se fierb in apa cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry), intre timp piinea se rupe bucatele mici si se prajeste foarte putin in ulei. Pentru sos: se amesteca iaurtul cu 2-3 linguri de tahina (ulei de susan)(se gaseste in supermarketurile cu specific arabesc), cu praf de usturoi si lamiie dupa gust.Se asaza piinea prajita pe un platou, peste ea se pune puiul si peste pui se aseaza sosul. Se prajesc 2 linguri de boia de ardei in uleiul de masline citeva secunde si apoi se toarna peste compozitia din platou
eXTReMe Tracker